Tipoldemors brunkager

Uhmm – der er bare ikke noget så hyggeligt, her i juletiden, end duften af nybagte julesmåkager.

Denne søndags adventstips er en lille fortælling, hentet fra min egen familie – og jeg er sikker på, at sådanne små fortællinger kan findes i alle familier.

Fortællingen handler om en bageopskrift fra min tipoldemor. Min mors oldemor, fra min mormors side i familien. Det er en opskrift på brunkager – som er lynhurtig at lave. De kan bages lige med det samme så snart dejen er lavet.

Min tipoldemor var noget af en “gæv” kvinde dengang hun levede. Hun var næsten helt uafhængig af sin mand, da hun ejede sin egen købmandsforretning, som min tipoldefar intet havde med at gøre. Min tipoldemor syede, hun passede hjemmet, samtidig med hun også passede købmandsforretningen og var mor for min oldemor og min oldemors bror. Og så skal det lige siges, at de holdt hver sin avis – da de heller ikke var enige i samme politiske holdning.

Det er fra hende, vi har en opskift på brunkager, som alle os kvinder i familien har bagt mange, mange gange – år efter år – her i december måned. Opskriften er gået i arv og er godt og vel lidt over 100 år gammel. Det er den jeg gerne vil dele med jer her på bloggen.

Og det er på trods af, at det siges her i min familie, at den kun kan laves af alle os der er beslægtede med min tipoldemor….

Men det tror jeg er lidt en skrøne…

…for jeg deler den alligevel!

 

Inden I går igang, skal det lige siges, at når melet skal røres i, er det vigtigt, at røre dejen sammen lige så snart det er muligt at have fingrene i den varme dej. Det sammen gælder, når den skal rulles ud. Kommer man til at vente for længe – altså til dejen bliver helt kold – er den simpelhent for sej at arbejde med.

 

Tipoldemors Brunkager:

250 g sirup

125 g sukker

125 g margarine

500 g mel

1 tsk kanel

1/2 tsk stødt nellike

1 tsk potaske

Sirup, sukker, margarine, kanel og nellike koges sammen i en lille gryde. Potaske udrøres i lidt vand og tilsættes blandningen.

Til sidst tages gryden af kogepladen og melet æltes i, mens massen stadig er lun – og så er det ellers bare igang med at rulle og stikke ud.

Brunkagerne bages ved 200 grader i 7 til 8 minutter alm. ovn.

Husk selvfølgelig at kigge til dem, da ovne kan være forskellige.

 

Hvilke traditioner har I i familen, når der skal bages julesmåkager?

Har I også opskrifter på julesmåkager, som er gået i arv?

God fornøjelse og Rigtig god 3. søndag i advent.

Del:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *