Uncategorized

Tid til de hyggelige serier

For nogle dage siden fik jeg en notifikation fra Netflix. Der stod, at jeg skulle huske at se den serie færdig, som jeg var gået igang med at se. Nåeh ja, tænkte jeg. Det var efterhånden også noget siden jeg var gået igang med at se den og jeg havde ikke logget ind længe. Ikke fordi serien var dårlig eller kedelig. Jeg tror bare jeg havde haft for travlt med alt muligt andet og så var tiden gået.

Men selve notifikationen fik mine tanker hen på noget helt andet. Jeg kom nemlig til at tænke på, hvor mange forskellige serier, der findes. Der findes jo serier både indenfor krimi, kærlighed, historiske serie og komik bl.a. … og så er der alle mulige andre genrer. Der er i den grad serier til lige præcis det humør, man står i lige nu og her. Serier til de dage, hvor vejret er til serier… Eller bare fordi lysten til at sluge en serie er der. Alle serier kan streames i dag. Altså næsten alle. Og så alligevel. Så kan det nogle gange være svært at vælge.

Men! Jeg kom til at tænke på, at der jo også findes de Hyggelige serier. Dem, som man “luller” sig selv ind i og kan mærke helt inde i kroppen. På den gode måde. Den hyggelige måde. Dem, som man har et minde om, om hvornår man så dem første gang. Og måske med hvem. Dem, hvor man husker, hvordan ens humør steg flere grader, efter de var blevet set. Eller bare dem, som gav en rar følelse i maven eller hvor tårerne sad lige i øjenkrogen. Serier, som man ser igen og igen og igen…

Ofte ved man på forhånd, hvordan humøret og kroppen vil have det, efter at have set serien – for der skal bare råhygges.

Top 5 indenfor hyggelige serier

Jeg har derfor lavet min helt egen top 5 liste til jer, over hvilke serier, som jeg synes er de hyggeligste. De serier, som jeg er glade for at se og hvor jeg har hygget, grint, følt og bare haft det rart med. Det er dem jeg sætter på ind imellem, når det skal være hyggeligt.

Det var svært at vælge, men jeg fik dog lavet min top 5.

  1. Matador: Er vores allesammens hyggelige familieserie og den har mange år på bagen efterhånden. Den bliver, i hvert fald for mig, den serie, der ligger aller øverst på min top 5 liste over hyggelige serier. Jeg har set den mange gange og jeg har altid været glad for Matador. En af de få serier, som jeg aldrig bliver træt af at se, selvom jeg ved præcis hvad der sker og kan replikkerne udenad. Bare kendingsmelodien gør mig blød om hjertet og giver ro helt ind i sjælen. Jeg er vild med den måde, som personerne udvikler sig. Min yndlingskarakter er Ingeborg Skjern. Hun er den klogeste og mest loyale person i serien. Lige efter hende ligger Elisabeth Friis, som flere mænd “kurtiserer for” (for at blive i terminologien) tror jeg nok det hedder!? Men som dog først sidst i serien finder den rigtige mand. Til trods for det tog det dem flere år og – især for hans vedkommende – et ægteskab – inden det blev dem. Historien er der kredset for også historisk og det er det, der gør den så ægte. Det er min top 1 på listen.
  2. Anne fra Grønnebakken ligger på en klar 2´er. Den er bare skøn. Intet mindre. En virkelig sød serie om den forældreløse Anne, der ender hos et søskendepar ved en fejl. De havde brug for en dreng til at hjælpe dem på gården – men fik Anne i stedet. Serien starter hvor Anne ankommer hos søskendeparret og slutter flere år efter under 1. verdenskrig. De første mange afsnit, fra hun ankommer over til hun bliver lærer (først på landbyskolen og dernæst på en pigekostskole) og til hun bliver voksen – er de bedste, synes jeg. Det er en feel-good serie – og ja, jeg ved godt den er indhyllet i en farverig og en anelse drømmeagtig fortælling. Men jeg elsker den og har set den igen og igen – for Annes drømmeverden er det, der gør hende og også serien, så levende og ægte.
  3. Badehotellet: Kender vi alle og behøver ikke den store præsentation. Den har kørt på tv2 de sidste år. Den er bare hyggelig og karaktererne ændrer sig ikke det store. I hvert fald ikke dem alle sammen. Det er en super god “læn-dig-tilbage-og-lad-dig-underholde” -serie og det er bare godt! Lige hvad vi har brug for en mandag aften, hvor arbejdet er starte igen, og det eneste vi har behov for er at læne os tilbage og lade os underholde. Jeg elsker den. (OG desværre har jeg endnu ikke modtaget “Badehotellets kogebog” på hverken min fødselsdag eller til jul af min familie – og den har ellers stået på min ønskeliste ret ofte, synes jeg)
  4. En stor familie: Er også en skøn serie – dog er der ikke den store handling i serien. O skidt med det? Kender I den? Eller kan I huske den, overhovedet? Serien foregår på et kontor i en stor koncern: “Holly Koncernen” her møder vi de mennesker, der arbejder på kontoret. Både af de ældre og de noger yngre medarbejdere. Direktøren, hans lidt sippede sekretær, den lidt yngre og kvindeglade 3B samt de andre på kontoret – rengøringsdamen og stik-i-rend- drengen og alle de andre personer, som man lever sig helt ind i iog som man føler med, græmmes med og glæder sig over med – i alle de forskellige scenarier, der udspiller sig både mellem dem og det indblik vi får af dem fra hjemmefronten. Og de er mange forskellige typer. De fleste handlinger, der udspiller sig, foregår dog i det selvsamme kontormiljø. Det er kun enkelte handlinger, der foregår andre steder i koncernen. En anden særlig ting ved serien, der gør den god, er alle de “minder” som jeg får, når jeg ser tingene fra 1980´erne: Farverne på interiøret som mapperne og selv kaffemaskinen. Men også tøjet og taskerne de bører rundt på samt deres hår. Det kan jeg godt lide og det gør den lidt sjov.
  5. Beverly Hills 90210 er den sidste på denne – min helt egen – top 5 liste over hyggelige serier. Den behøver heller ingen særlig præsentation, for vi kender også den alle sammen. Jeg er en af dem, der har set den stort set alle de gange, den er blevet genudsendt. Når jeg kan komme til det, vel at mærke. Da den kom første gang, var jeg lige startet i gymnasiet – og på en eller anden måde, så fulgte jeg dem og samtidig følte en eller anden form for sammenhørighed med personerne (stort set dem alle) Og det er fordi jeg er en af de utallige i min generation, der på det tidspunkt, da serien startede i Danmark, var nogenlunde på samme alder som personerne i serien. De gik også i gymnasiet og videreuddannede sig på samme tid, som jeg gik i gymnasiet og derefter videreuddannede mig. Og det er netop derfor jeg synes den skal være med på min top 5 liste – for den vækker minder frem hos mig og det er bare hyggeligt.

Og så er der alle de andre gode serier, som bare gør serie-oplevelsen lige så god, som de hyggelige.

Så find den hyggelige serie frem og se den, mens du sætter dig med en god kop kaffe/te eller varm kakao, med tæppet godt om benene eller hvordan du nu hygger dig bedst. Giv dig først tid til at tænke dig lidt ekstra om, hvorfor netop den serie, som du skal til at se, hører under kategorien “Hyggelige serier”. Hvad er det, der gør den hyggelig? Hvorfor er den hyggelig? Skriv gerne i kommentarfeltet nedenunder og giv os andre gode tips og ideer til de hyggelige serier.

Har du ikke læst de to foregående Fredags-tip til hygge, så kan du læse det første indlæg her og det andet her.

Psst – læs med næste fredag, der er endnu et nyt hyggeligt tips til hvordan vi kan hygge os.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.