Livsglimt

Sankt Hans 2019

I år blev det til noget – Sankt Hans bålet! 😊

Som I nok alle husker havde vi i sommeren 2018 en meget varm og meget dejlig sommer. Lige fra starten af maj og til midt i september bagte solen ned fra en (næsten) skyfri himmel – men med en (desværre) dertilhørende afbrændingsforbud det meste af sommeren igennem. Den indtraf allerede før Sankt Hans og det betød, at vi slet ikke kunne tænde det traditionsbundne Sankt Hans bål den sommer, som vi har gjort år efter år efter år…

Men i år blev det til noget. Sommeren er kommet senere og slet ikke med de plusgrader, der gjorde sommeren knastør, som sidste år, og det har betydet, at vi har fået godt med regn, så vi i år – endelig langt om længe – kunne tænde bål til Sankt Hans!

I år var vi på Marielyst for at holde Sankt Hans aften – eller rettere sagt ”igen” i år var vi på Marielyst og holde Sankt Hans. Vi plejer nemlig at holde Sankt Hans aften sammen med familien, hvor vi møder op sidst om eftermiddagen til et veldækket bord i garagen. Alle har et eller andet mad med til den grillstegte flæskesteg og grillpølserne og så sidder vi og hygger os sammen, med god mad og vin, inden turen senere på aftenen går til stranden, hvor bålet står og venter på os. Nede på stranden mødes vi med en masse andre fremmede/knap så fremmede mennesker (som ikke har knoklet weekenden før med at få gjort et bål klar). Der bliver delt sang ud til de fremmødte og så synger vi midsommervisen, mens vi ser på at bålet lige så stille og roligt brænder ud.

Det er meget traditionsbundet vores Sankt Hans aften!

Meget!

Men alligevel, så næsten hvert eneste år, er der altid en snak om: ”Hvem skal bære heksen ned til bålet?”. ”Hvem skal tænde bålet?”. ”Hvem er blevet udnævnt som bålpasser?” Hvilket betyder, at bålpasseren skal blive på stranden ved bålet, indtil det er brændt helt ud, mens vi andre går tilbage og drikker kaffe og spiser kage. Et erhverv der denne aften både er populært (blandt nogle) men også lidt ærgerligt for måske er kagen spist inden man kommer tilbage…

Sjovt nok, er det som regel de samme der enten bærer heksen ned til bålet eller er bålpasser eller hvad man nu er, det ene år efter det andet. Men det skal lige aftales først.

I år startede turen ned til stranden allerede inden maden, og det var simpelhent fordi vi skulle se det Dannebrogsmalede fly, der skulle flyve hen over Danmark. Vi så det også… næsten… om ikke andet føler vi os meget heldige, for flyet var godt nok noget svær at se derfra hvor vi stod. Vi har dog set en masse flotte billeder af flyet og føler faktisk lidt vi har været en del af ”dem” der så flyet til trods for at det var langt, langt væk fra hvor vi stod.

Endnu en dejlig Sankt Hans aften blev holdt på Marielyst igen i år.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.