I udkanten af Danmark…

For en del år siden var jeg til en familiefest. Jeg var vel i midten af tyverne og på det tidspunkt havde jeg ingen fast kæreste, så jeg var placeret mellem de andre, der også var i midten af tyverne uden faste kærester. Nogle meget søde mennesker, som jeg husker det. Dog sad jeg ved siden af en fyr, som var kommet langvejs fra, jeg husker ikke hvorfra, men han var ikke her fra området hvor festen blev holdt. Som udgangspunkt havde jeg et godt indtryk af ham og som man altid gør til familiefester, falder snakken med bordherren om alt mellem himmel og jord, sådan lige i starten, indtil man har fundet et fælles emne – det kender I godt, ikk´?

Noget af det samtalen faldt på var den geografiske placering af stedet hvor festen blev afholdt – vi var her på Falster i udkanten af Nykøbing Falster. Min fødeø og der hvor jeg bor og altid har boet og gør for den sags skyld endnu.

Min bordherres første kommentar omkring Lolland-Falster var noget i retningen af:

”Her er godt nok ikke særlig meget opvækst, her er ret fattigt” Sætningen blev sagt med et suk og med et meget træt blik i øjnene.

”Øhh, hvad mener du?” spurgte jeg noget undrende.

”Det hele er jo ved at gå nedenom og hjem…. her er jo ingenting” Svarede han mig – jeg forsøgte hurtigt at vende det til noget positivt, så jeg skruede det bedste smil jeg havde på læben og sagde kækt:

”Arh, men så har vi så meget andet. Vi har da skov og strand, vi har masser af natur og en rigtig god biograf i Nykøbing, altså jeg mener, vi har jo rigtig mange gode ting, vi…”

…og her fik jeg så ikke lov til at sige mere, for her blev jeg afbrudt med et:

”Det kan da godt være du siger det, men det betyder jo ingenting. Alle steder kan man jo læse på tallene hvor lidt økonomisk opsving der er og hvor lidt fremgang der er hernede. Det hele er jo gået i stå! Det er fakta”

Sådan! Her blev jeg så sat på plads af en mand, der boede et helt andet sted i Danmark, og som for første gang i sit liv havde sat sine ben på Lolland-Falster (Det fortalte han mig) Han belærte så mig – altså mig, der boede her og kendte til området – om hvordan Lolland-Falster er via tallene han kendte til. Desværre mente han på den baggrund, at han vidste langt mere om Lolland-Falster end jeg gjorde, jeg der ellers er født og opvokset hernede og som elsker stedet. Han havde nogle tal, som jeg ikke havde. Og de tal er sikkert rigtige nok, jeg har ikke undersøgt dem. I stedet for at blive fornærmet eller sur, tænkte jeg, at jeg havde noget som han aldrig ville få: Jeg havde (og har) kærligheden til området. Til Sydhavsøerne – uanset hvad nogle tal fortæller, så kan ingen tage det fra mig.

Denne her samtale husker jeg endnu her næsten tyve år efter og jeg tror mange kan nikke genkendende til sådan en samtale, lige meget hvor i landet man kommer fra. Det ligger mig meget på sinde, at sige, at det her indlæg handler bestemt ikke om at nogen er dumme og andre gode. Det handler udelukkende om den uvidenhed, folk kan emme af, når de desværre kun har deres viden fra tal eller det, de læser eller oplever af omtale i medierne eller andre steder fra.

Og det er synd og det er rigtig ærgerligt – men i stedet for at huske og mindes sådanne samtaler på en sur eller fornærmet måde, så lad os fokusere på de positive ting, der er. De findes nemlig også alle steder og i alle afkroge og hjørner her i udkanten af Danmark. Det er bare med at få øjnene op for dem. For de er der 😊

Så lad os fortælle hinanden de gode historier, dem vil jeg i hvert fald meget gerne dele med alle jer derude. Jeg vil langt hellere vise jer nogle af de dejlige og oplevelsesrige steder, som vi har her på Lolland-Falster. Og især her i efteråret møder man mange dejlige steder, da naturen viser sig fra sin flotteste og sit mest farverige tidspunkt på året. Og ja, det møder vi alle steder i Danmark – så det gør vi selvfølgelig også her på Lolland-Falster.

Kast et blik på billederne fra den lille gå-tur, som Jacob og jeg var på her i efterårsferien. Vi kørte en tur til Pomle Nakke – et traktørsted samt et flot og naturrigt område på Falster med en flot udsigt ud over Østersøen. Sidste gang vi var der, var den sidste dag inden sommerferien sluttede. Der sad vi ved Pomle Nakke Traktørsted på en bænk og kiggede ud over Østersøen, det var en flot solskinssommerdag. Vi spiste hver vores fantastiske gammeldags isvaffel med to kugler – og det skal lige siges: Isen var kæmpestor! Det er faktisk muligt bare at komme forbi og få en is eller noget at drikke ved traktørstedet, men det er også muligt at holde familiefester. Det er et populært og hyggeligt sted. Området ved Hesnæs er en del at den meget lange strækning af strande, som vi har, der går helt fra Hesnæs til Gedser. Vi var dog ikke nede på selve stranden, hverken i sommers eller her i efterårsferien, vi gik oppe i skoven og kastede lange blikke ud over skrænten og ud over vandet, de få steder vi kunne komme til det. Ved skrænten, oppe i skoven, skal man passe på med at gå for langt ud da der er ret langt ned.

Nu var vi så her igen, ca. to måneder efter en efterårsdag i efterårsferien. Vi tog denne gang en lille smal skovsti ind mod skoven og skulle ikke ret langt ind, førend vi stødte på svampe, der stod smukt og noget så flotte røde i skovbunden. Jeg er desværre ikke særlig god til at genkende svampe, så jeg kan ikke fortælle hvilke vi mødte, men flotte var de. Inde i skoven kom vi forbi et par gamle krogede træer, der havde fået lov til at gro uden menneskelig indgriben i deres vækst – og det sætter godt nok fantasien i gang hver gang man ser sådan et træ, der bare har fået lov til at gro og vokse som det vil.

Vores tur var ikke mange kilometer lang (hvis den overhovedet var en hel km lang) men på den korte strækning oplevede vi alligevel en del.

Det er om noget, noget af det vi kan og som vi også har her på Lolland-Falster – disse gode naturoplevelser! Uanset hvad tallene (ift. op eller nedvækst eller hvad de nu kaldes?) fortæller.

Vi skal alle se på det gode og det positive og lad os fortælle hinanden om de gode oplevelser, lad os opleve en masse gode og hyggelige ting sammen. Det synes jeg vi er blevet rigtig gode til i hvert fald her på Lolland-Falster… det er vi også gode til, ligesom alle andre.

Tak fordi I læste med 😊

Del:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *