Hyggeboller…

Er der noget så hyggeligt, som at sætte tænderne i en lun, nybagt bolle?

Nej, vel?

Jeg kan i hvert fald huske, da jeg var barn, og syntes det hele var lidt øv, så hjalp det at min mor bagte boller. De kurede stort set ALT.

Det var ikke så meget det at spise bollerne, selvom det også var helt okay, men langt mere hele hyggen ved at se min mor lægge dej, se skålen stå til hævning på radiatoren og bagefter duften af bollerne, når de bagte i ovnen.

Jeg er sikker på jeg ikke er den eneste, der har haft det sådan. Nu er det bare mig, der selv bager til min familie.

I bagebøger, på nettet og alle andre steder er der et hav af opskrifter på boller. Boller med gulerødder i eller rosiner. Boller på alle mulige måder og med forskellige navne. Brusebadsboller, fødselsdagsboller, bamseboller eller fuldkornsboller. Listen på boller er lang og det er slet ikke svært at finde en opskrift på lige netop den type boller, som man er allermest til.

Alligevel vil jeg dele min opskrift på boller, som jeg kalder “Hyggeboller” med jer her på bloggen. Opskriften kan du nemlig ikke finde andre steder end lige netop her på min blog – for den er fra min mor. Den som hun bagte siden jeg var barn og som mange synes er god. Min morfar var vild med hendes boller og fik altid en pose med hjem, når vi havde holdt fødselsdag.

Jeg har lavet en lille smule om på opskriften, for jeg hælder lidt mere mel i end min mor plejer at gøre. Derfor er der i opskriften her på siden ca. 100 g mere mel i end når min mor bager dem. Så er du super god til det der med at forme en lidt klistret dej til boller mellem din hånd og en ske, skal du blot hælde 100 g mindre mel i end der står i opskriften. Desuden bager jeg på varmluft, det er som om skorpen bliver lidt mere knasende. Men den kan sagtens bages i alm ovn også.

Og så er de utroligt nemme at bage.

 

Hyggeboller:

75 g margarine

4 dl mælk

50 g gær

2 tsk sukker

Lidt salt

ca 650 g mel

Sådan gør du:

Gær smuldres i en skål og der drysses sukker i gæren.

Mens det står smeltes margarinen i gryden.

Tilsæt mælken, der lunes.

Margarine/mælk hældes i gæren og røres sammen.

Melet hældes i lidt ad gangen – alternativt kan du også røre det i en røremaskine i fem til ti minutter, så dejen røres godt sammen.

Hæver i 30 minutter.

Ovnen tændes på 225 grader

Bollerne formes – og hæver igen mens ovnen varmer op.

Bollerne pensles med æg

Bages i 15 minutter

 

Velbekomme  – på sådan en hyggelig torsdag eftermiddag…

 

 

Del:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *