Uncategorized

Bogserie om Rosengädda

Bogserie om Rosengädda

 For god ordens skyld, vil jeg lige sige, at disse bøger jeg her omtaler, ikke er sponsoreret eller er nogen form for reklame noget sted fra, da jeg selv har købt og betalt alle bøgerne og jeg af egen fri vilje skriver om dem her på bloggen.

Jeg vil her anmelde en fantastisk god bogserie, som har fundet vej ind i mig og som jeg har nydt at læse. Det er bogserien om Tessan, som på forunderlig vis ender i en lille svensk by, der hedder Rosengädda, og som kommer til at arve og bestyre en restaurant i byen.

Årsagen til at jeg købte bøgerne var simpelhent fordi jeg havde lyst til at læse noget indenfor fell-good genren. Jeg havde behov for en form for ”let” genre, altså ment på den måde, at jeg havde lyst til at læne mig tilbage og nyde historien, personerne og deres liv. Troede jeg. Bøgerne her emmer i den grad af kærlighed, livets op og nedture samt misforståelser og små sjove og underholdende forviklinger. Men jeg fandt dog hurtigt ud af, at jeg bestemt ikke ”bare” kunne læne mig tilbage og læse og lade mig underholde, for jeg har grint, sukket, sagt: ”Nårh” og været underholdt i en sådan grad at jeg har tænkt, at denne her bogserie, den må og skal alle andre altså også stifte bekendtskab med.

I får her et meget kort resume, da de her bøger… de skal læses!:

Omdrejningspunktet er Tessan og vi starter hjemme hos hende, som vi møder iført stiletter og stramt tøj. Hun arbejder i en grillbar og lever sammen med kæresten, Lebbe, som hun er godt og grundig træt af. Hendes forhold til moderen er stramt og faren kender hun ikke. Hun kommer ved en misforståelse i kontakt med kvinden Jane, som hun tror er en hel anden og da hun opsøger hende – og flytter ind hos hende – møder hun drengen Bror, som også har fundet vej til Jane blot af en helt anden årsag. Tessan og Bror får et godt forhold til hinanden, til trods for at Bror er en lidt sær gut, som man kun kan holde af. Han er derimod drønforelsket i en pige (som er lige så speciel som han) men han har dog en noget højtflyvende tanke om kærligheden, hvor Tessan har en noget anden tilgang dertil. Hjemme hos Jane støder Tessan på geden Bella, som lynhurtigt kaster sin dybtfølte kærlighed på hende. Bella følger med Tessan overalt, også da Tessan flytter til Rosenädda, da hun arver Janes afdøde forældres restaurant i Rosengädda.

Her begynder historien om Tessans minimalistiske liv som restaurations-ejer. Alt det gør, at Tessan forvandler sig til en helt anden kvinde end den meget smarte kvinde hun var i sit tidligere liv. Hende som stod i grillbaren og ikke var glad. Nu går hun i det tøj hun finder i de gamle skabe, er ligeglad med om det passer og har lagt de stramme bukser og de udfordrende bluser fra sig – altså alt det, der engang gjorde hende perfekt – alt imens hun føler hun nu slår til, for nu er hun nemlig glad!

Tessan finder nemlig ud af at det her med at drive en restaurant, det er noget hun kan – det er noget hun er god til.

Byens meget gæstfrie indbyggere får hun et godt forhold til og inddrager i sit liv ligesom hun bliver inddraget i deres. Hun møder bl.a. Jonny, brandinspektøren, der døjer med sig selv, men som finder sit sande ”jeg” da også han finder ud af hvem han i virkeligheden er. Hun bliver veninde med Camilla – som er modsat Tessan, men de befinder sig utrolig godt i hinandens selskab og kommer til at dele nogle meget vigtige personer.

Der er et stort personregister i bøgerne. Nye dukker op og nogle personer fra Tessans tidlige liv støder til – men alle spiller en vigtig rolle i både Tessans og hinandens liv, og er på ingen måde malplaceret i historien.

Blandt personerne sker der en masse forviklinger og misforståelser. De forviklinger og misforståelser giver historien et ekstra løft og pift og det er dem, der gør den så fantastisk og underholdende. Alt imens en masse af personerne finder sig selv, altså finder ind til deres rigtige ”jeg” mens andre skal på en noget større omvej, inden det bliver godt igen.

Nogle personer møder vi kun i enkelte af bøgerne og andre har en betydelig rolle i den ene bog og en mindre rolle i de andre. Men i hver bog møder vi en ny og betydelig person, som er med til at vende historien i en helt anden retning end først antaget.

Læs bøgerne fordi…

De er virkelig godt skrevet, de er sjove, og som jeg skrev tidligere er det forviklingerne og misforståelserne, som er med til at gøre bøgerne underholdende. Disse forviklinger og misforståelser er meget jordnære og ikke med en løftet pegefinger, efterfulgt af en forklaring på hvordan personerne burde have handlet. Det er nemt at sætte sig ind i personerne og deres ”forkerte” valg og handlinger, da vi alle kunne komme til at tænke og gøre på samme måde.

Jeg selv holder mest af bøger, som ikke er forudsigelige – og det må jeg sige disse bøger ikke er, det opfylder de helt klart. Der sker noget og pludselig kommer en person og vender op og ned på det hele endnu engang, så historien tager en ny og anden drejning.

Jeg læste bøgerne sidste sommer lige før vi skulle på sommerferie i Nordjylland kørende i min spritnye Ford Fiesta med et bagagerum, der ikke var særlig stor til os fire menneskers bagage. Men på en eller anden måde, sad bøgerne i mig (til trods for jeg endnu ikke på det tidspunkt, var kommet igennem alle fire bøger) på en sådan måde, at jeg var villig til at pakke minimalistisk og kun slæbe få stykker tøj med mig. Et eller andet sted var den tanke så befriende, da man (læs jeg) jo i dagens Danmark godt kan føle at alt skal være perfekt, for at være godt – også når det kommer til at pakke tøj til en ferie. Den tanke kom frem i mig, mens jeg læste bøgerne, at det er muligt at have en god ferie uden at være på forkant hjemmefra med at have pakket alle de perfekte stykker tøj i kufferten. Men derimod leve fra dag til dag og tænke, at det nok skal gå selvom man ikke lige havde den perfekte kjole eller den perfekte bluse med. Men fortælle sig selv, at det vigtigste er at være afslappet og nyde ferien og livet…

Ja, lidt sjovt eller skulle jeg måske sige ”pudsigt” som bøger kan gøre noget ved ens tankevirksomhed 😊

Jeg kan kun sige: Læs dem og lad dig underholde. Nyd bøgerne – grin, elsk og føl med de fantastiske personer i denne fine og skønne bogserie om Tessan og hendes restaurant i den lille svenske by Rosengädda.

Der er fire bøger i alt. Den første bog hedder ”Næste stop Rosengädda” Bøgerne er skrevet af Emma Hamberg, som har skrevet flere gode bøger, men disse er efter min mening nok de bedste 😊

Bogserien om Rosengädda

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *