Livsglimt

At drømme sig væk fra vinterferie-regnen

Ingen tvivl om at ferie er dejligt. Og ingen tvivl om at vinterferien ofte kommer dejligt belejligt her i februar efter en lang og mørk januar. Men… så starter ferien med at regnen vælter ned. Planerne udebliver og med et står drømmene i kø. Især dem med nostalgi-krydderiet på.

Den der vinterferie kom lige som man allermest havde behov for den. Kender I det? Planerne for hvad ferien skal gå med, står i kø i baghovedet, for ikke nok med at morgenerne helst skal soves væk under en dejlig, varm dyne og morgenmaden skal for en gangs skyld nydes stille og roligt de næste mange morgener.  Det bliver bare så dejligt alt sammen. Men. Vi skulle sådan set også ud på ture, ud og gå og… men så må planerne droppes. En efter en. Eller også bliver de skubbet nogle dage forud, for den der regn og den der blæst gør, at det bliver lidt svært at være ude og nyde alt hvad der kan nydes udenfor.

Heldigvis bliver nye planer lagt og heldigvis er det ikke så slemt alligevel. For at drømme sig væk og drømme endnu flere sjove og spændende drømme – både de, der er sket eller de, der skal til at ske – er ikke så slemt alligevel. Selvom det regner.

Jeg lider fra tid til anden lidt af “nostalgi-sus” og nogle gange drømmer jeg mig lidt væk til den tid, der har været og som jeg kan huske. Ofte – og heldigvis for det – så huskes kun de gode ting. De dårlig glemmes – sådan er det bare nu engang og det er vildt sjovt!

70´ernes nostalgiske drømme – og lidt fra 80´erne

Jeg vil lige lynhurtigt (og kun for et kort øjeblik) vende tilbage til de der loppemarkeder, som jeg før har fortalt om. Dem, som jeg før har skrevet om, om hvor lidt interesseret jeg er i. Men noget skete her i starten af den regnfulde vinterferie. For for første gang, købte jeg faktisk noget på et loppemarked og en af de få gange, gik Jacob derfra tomhændet. Det tror jeg aldrig er sket før.

Og jeg er sikker på, at det var regnen her i vinterferien, som lullede mig ind i nostalgiens skønne drømme-verden. For jeg blev da godt nok suset ind i det.

Her på Lolland-Falster har vi en del loppemarkeder og netop her i vinterferiens første dage, var der 50 % rabat på alt i flere af dem. ALT, jer si´r det bare – det var på ALT!

Kender I det med, at man mindes sin barndom når alle loppemarkedets hylder bliver nærstuderet. Når man tager tiden til at kigge på næsten hver enkelt ting. Tingene på hylderne vækker minderne frem og pludselig husker man en hel del og meget mere end man troede. Det er lige før der også kommer dufte frem i næsen og især følelserne. Sådan havde jeg det. Det er rigtig mange ting, fra den tid hvor jeg var barn, der står på hylderne den dag i dag og bare venter på at blive solgt.

Her er et lille udvalg af det, som jeg fandt. Prisen? Den får du nederst i indlægget.

Jeg fandt denne flotte runde skål. Den stod i tre forskellige størrelser, men jeg valget den mindste størrelse, da den – indrømmet – var den med mindst skår i. Jeg husker den bedst fra et frokostbord, med marinerede sild i på en grøn dug. Nogle gange var der også asier i skålen.

Det ildfaste fad er virkelig en rigtig 70´er ting. Og passer perfekt til varm leverpostej eller paté. Låget har et lille hul i og det er ikke en fejl, for det havde de alle. I starten troede jeg det var en fejl, men sådan er fadet altså fabrikeret – det skal være der. Denne her er mørkebrun – dog gik jeg efter en i lysebrun, lidt over i den gule farve, men den var der ikke.

Bøgerne her var virkelig billige – og med 50% rabat kostede de næsten ingenting.

Jeg fandt kogebøger fra Brugsen. Og det er lidt sjovt, for jeg husker jeg nærstuderede dem, da jeg var barn og begyndte at interessere mig for at lave mad. Opskrifterne er også virkelig genkendelige og dem med pitabrød, pirogger og burgere var det “sidste nye” på den tid. Alle bøger er fra 80´erne – også dem med kongeslægten. Den måtte jeg bare eje, da jeg brugte meget tid som barn på at læse den og mine forældre har den ikke længere…

Dog er denne her, om at komme i form, ikke en jeg kender, men jeg syntes den var sjov – og se lige her! I dag ville det ikke gå med disse tegninger i sort og hvid. Nu tror jeg vi alle med tiden, er blevet langt mere visuelle og behøver rigtige billeder med farve!

…og hvad var prisen så på al nostalgien?

Jeg lovede at nævne prisen på mine nostalgi-varer – og det hele fik jeg for kun 31 kroner.

Alle bøger lå i en kasse, hvor hver enkelt bog kostede 2 kroner stykket og med 50% rabat blev prisen for en bog 1 krone!

Fadene stod på en hylde og det var en af de hylder, hvor loppemarkedet havde samlet en masse 70´er køkkenskåle og fade og hvad ved jeg. Så der var meget at falde i nostalgiens sus over.

 

Drømmene stod i kø den dag og de gav, i hvert fald mig, et kæmpe sus tilbage til dengang hvor disse ting var en del af dagligdagen. For mig var det ikke meningen, at det var varer jeg skulle bruge, det skulle bare være noget jeg havde stående, som jeg kunne tage frem og genkalde mig sjove minder fra. For oppe i mit hoved, vente jeg tilbage til en tid, der var engang. En tid, der mindede mig om min barndom, mine barndoms frokoster hos familien, festerne og mine besøg hos min mormor og morfar. Her blev der holdt mange fester, som jeg stadig husker – i hvert fald når jeg ser billederne fra min mormors fotoalbum.

Nostalgi-drømme er bare sjove – hverken mere eller mindre – og med den regn og blæst der har været her i ferien, så er der ikke meget andet at tage sig til. End at se film, hygge og drømme sig langt, langt væk.

God ferie til jer alle derude!

 

Psst – læs med om nogle uger.

Her vil jeg fortælle om den sommer, da vi holdt 70´er fest hjemme i haven. Det var en fest vi stadig husker tilbage på. Husk at læs med og få ideerne til hvordan I kan holde jeres egen tema-fest hvor I går tilbage i tiden og hiver fat i nostalgiens sus fra dengang….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *